dissabte, 22 de gener del 2011

Ajudes tècniques: bucle magnètic i sistema de freqüència modulada (FM)

Si el que llegeix això és un oient, li demanaria que fes l’esforç d’imaginar-se una situació en què escoltar li resultés difícil, per la distància del que parla, per un elevat soroll de fons o potser per la mala acústica del lloc en què es trobés, són només exemples. A mesura que una persona va perdent audició s’ha d’anar adaptant, a poc a poc, a escoltar d’una forma diferent. De vegades no és una simple qüestió de volum, sinó de qualitat del so percebut, tot depèn del grau i tipus de sordesa.

Molta gent creu que una persona que perd audició soluciona el problema quan es posa uns audiòfons, com qui pateix miopia, es posa unes ulleres i tot queda resolt, doncs no, en el cas de l’oïda la cosa no és tan simple ni senzilla. Jo vaig passar dels audiòfons intracanals, els que es col·loquen dins el conducte auditiu, als retroauriculars, que van darrere les orelles. D’aquest darrers n'hi ha de més discrets i de ben visibles. Amb sordeses profundes (pregones) són ben grandots. Al començament els audiòfons pal·liaven la meva pèrdua, després, per si sols, ja no em van permetre comunicar-me adequadament, ni en qualsevol circumstància ni amb qualsevol persona, i la necessitat de guiar-me per allò que veia va anar en augment... i continua augmentant.

Tant el bucle magnètic com l’equip de FM (Freqüència Modulada) són ajuts addicionals que permeten que una persona portadora d’audiòfons o implant coclear pugui millorar l’audició en circumstàncies adverses, però tampoc vol dir que siguin la panacea i que tothom en pugui treure profit, la tecnologia ajuda, però no fa miracles i si una persona ja no té restes auditives que pugui aprofitar, doncs tururut. Jo encara puc gaudir de les prestacions que em dóna el sistema de FM si la persona que em parla ho fa com cal, però no sempre dels beneficis d’un bucle magnètic.

Després de tota aquesta introducció passo ja a explicar-vos com funciona un equip de FM. Consta d’un emissor, que recollirà la veu de la persona que parla, i d’un receptor que portarà la persona sorda. De receptors n’hi ha que es connecten directament a l’audiòfon retroauricular i n’hi ha que porten un bucle magnètic individual que pot tenir forma de collar o de ganxo que es penja darrera l’orella, aquest bucle individual substituiria els auriculars convencionals. Pel que fa als emissors n’hi ha alguns als que cal connectar un petit micròfon, que es pot ajustar amb una mena de pinça a la solapa de la persona que parla, d’altres ja porten el micròfon incorporat. Aquí sota teniu la imatge d’un equip FM Contego.

 


L’aparell de l’esquerra és l’emissor i el de la dreta (amb el bucle de coll connectat) és el receptor. Al receptor també es podrien adaptar uns auriculars convencionals. Si voleu més informació us deixo l’enllaç per descarregar-vos el manual en anglès, aquí.
Aquest sistema permet poder seguir una classe, una conferència o una visita guiada. És possible que hi hagi un sol emissor i diversos receptors, un per cada persona sorda.


Pel que fa a l’altre sistema, el bucle magnètic o d’inducció, igual que el sistema FM, transmet el senyal d’àudio directament a l’audiòfon, d’aquesta forma el soroll de fons, la reverberació o altres tipus de distorsions queden minimitzats. Els bucles magnètic que es col·loquen a auditoris o sales de teatre consten d’entrades d’àudio que van a parar a un amplificador del bucle d’inducció. Es crea un corrent a través del bucle col·locat a l’entorn d’un espai determinat (pot ser que sigui tota la sala o només una part d’ella) i això crea un camp magnètic. Els audiòfons o implants coclears que disposen de Telebobina capten aquest senyal magnètic i el transformen en senyal d’àudio que és recollit per l’usuari.

Aquest símbol identifica els llocs on hi ha bucles magnètics (fixes o portàtils)


Us torno a deixar un enllaç que ja vaig posar en una altra ocasió per si voleu informar-vos sobre bucles magnètics de tota mena, aquí. Atenció perquè per una banda s’explica què és un bucle i per una altra es pot veure l’aplicació del bucle a diferents àmbits.

Afegeixo un nou Web que correspon al proveïdor Ampetronic. Trobareu informació molt més detallada sobre els bucles d’inducció magnètica i la seva instal·lació, una qüestió clau per treure un bon rendiment. El Web original està en anglès, però si feu servir el navegador Google Chrome podreu traduir-lo a conveniència.
http://www.ampetronic.com/

2 comentaris:

  1. Anònim, si et refereixes a la “T” que hi ha al símbol (imatge), serveix per indicar que aquell espai disposa d’un bucle magnètic (sigui fix o portàtil) i que els usuaris que portin audiòfons o implants coclears amb telebobina o bobina inductiva poden connectar aquest programa d’escolta per sentir amb més claredat. Compte, perquè de vegades tot i haver bucle magnètic en un espai, no està activat.
    Per una altra banda, si el que m’estàs preguntant és per a què serveix la posició “T” d’un audiòfon o d’un implant coclear, et diré que permet escoltar directament la font de so, prescindint del so ambiental, en ocasions només en part. És útil a l’hora de mantenir converses per alguns telèfons, per fer ús d’una FM o d’un bucle magnètic instal·lat a un espai concret. Jo, a hores d’ara, l’aprofito per l’FM.
    A l’apunt del 10/10/11 trobaràs enllaços sobre equips FM, un d’ells ja el vaig posar aquí creient que només estava en anglès.
    Si no he acabat de respondre al que t’interessa, m’ho fas saber.
    Salutacions

    ResponElimina